Wie ben ik:

Afgestudeerd aan de Universiteit der Geneeskunde en Farmacie “Carol Davila” Faculteit Tandheelkunde te Boekarest, Roemenië in 2014

Diploma algemeen tandarts aan Ku Leuven in 2017

Praktische bijscholingen in o.a Portugal, Italië, Brazilië, Angola en versta dan ook meerdere talen.

Specialisatie wortelkanaalvullingen, kleine chirurgie en implantologie.

De behandelingen:

Gezond tandvlees en een goede verzorging vormen de basis van een goed gebit en zelfverzekerde lach. Tandheelkundige behandelingen gericht op preventie vormen dan ook de basis voor behandelingen binnen MCDB tandartsen.

Poetstips van de tandarts

• Pas elke dag een vaste poetsvolgorde toe. Daarnaast raden wij u aan om uw tanden twee maal per dag te poetsen gedurende twee minuten en zeker nooit over te slaan voor het slapen gaan.

• Voor het onderhoud van het gebit maakt het niet uit of u eerst de onderkaak poetst of de bovenkaak, maar wij raden u aan om steeds dezelfde volgorde aan te houden (buiten, boven, binnen = 3B’s)

• Maak naast de (elektrische) tandenborstel ook gebruik van flosdraad, tandenstokers of ragers. De tandartsen van MCDB tandartsen zullen u hierin advies geven. 

• Mondspoelmiddelen en waterpiks bieden geen vervanging voor het flossen of het tanden poetsen, maar zijn enkel een aanvulling op de dagelijkse hygiëne.

Om een goed beeld te krijgen van uw mondgezondheid vindt er een uitgebreid onderzoek plaats om de staat van uw gebit vast te stellen.

We voeren een klinische controle uit en nemen uw medische geschiedenis door. Daarnaast worden er, indien noodzakelijk,  detailfoto’s (bitewings) en/of een overzichtsfoto (OPG) gemaakt. Aan het einde van dit bezoek worden mogelijke behandelplannen en de hieraan verbonden kosten met u besproken.

Indien het over grotere esthetische werken of rehabilitatie gaat, dan vraagt dit meer tijd om dit grondig te bestuderen en stellen we (al dan niet in samenspraak met een specialist) een behandelplan op wat in een aparte zittijd uitgebreid met u besproken wordt (esthetiek, termijn, aantal zittijden, mogelijke complicaties, kostprijs, etc).

Gezien de complexiteit van sommige behandelingen en de grote specialisatie in diverse gebieden van de tandheelkunde werken wij vaak samen met volgende specialisten:

 • Kaakchirurg ( implantaten, …)
 • parodontoloog (tandvlees)
 • orthodontist (beugels)
 • endodontoloog (wortelkanaalbehandeling)

Advies 

Wij adviseren u om kinderen al vanaf 2 jaar te laten meekomen tijdens de controle van de ouders of broers en zussen. Het is het ideale moment om op een leuke manier kennis te maken met de tandarts en alvast te wennen aan de omgeving.

Vanaf 2,5 tot 3j  proberen we de kinderen al eens te controleren, al dan niet op de schoot van mama of papa. Op deze leeftijd verwachten we normaal gezien nog geen gaatjes, maar kunnen we de mondhygiëne wel al bijsturen zodat we problemen zo veel mogelijk kunnen voorkomen. Kinderen komen twee maal per jaar op controle; ofwel leggen we meteen een nieuwe afspraak vast na de controle, ofwel ontvangt u hiervoor een mailtje van ons ter herinnering.

Hoe voorkomt u angst bij uw kind?

 • Kom 2X per jaar op controle, zowel voor de gewenning als voor het preventieve aspect is dit erg belangrijk (een klein gaatje is veel makkelijker te behandelen dan een groot)
 • Ter voorbereiding op een eerste bezoek is het belangrijk dat er erg normaal gedaan wordt over een controlebezoek bij de tandarts; wij tellen immers bij iederéén de tandjes en als we ze allemaal geteld hebben, dan hebben we een verrassing
 • Indien u zelf angst ervaart bij een tandartsbezoek, plan dan uw eigen controle op een ander tijdstip of laat uw kind met iemand anders naar de praktijk komen. Een kind merkt aan uw lichaamstaal dat u niet rustig bent en onbewust brengt u dit gevoel over
 • Naarmate de kinderen ouder worden gaan we meer en meer handelingen uitvoeren in de mond (ook bij de gewone controle!) zoals polijsten, poetsinstructies,  het verzegelen van de groeven indien nodig,  etc. Hierdoor zijn er geen grote verrassingen op de dag dat er toch een verzorging moet gebeuren aan een tandje
 • Indien behandelingen te complex zijn voor de leeftijd van uw kind, of indien we merken dat een bepaalde behandeling voor uw kind te veel spanning met zich meebrengt, dan opteren we ervoor om jullie door te verwijzen naar een tandarts die behandelingen kan uitvoeren onder sedatie of narcose (dit wordt individueel bepaald)

Poetstips voor kinderen

 • ’s Morgens en ’s avonds de tanden poetsen.
 • Zeker ’s avonds voor het slapen gaan, raden wij aan dat de ouders voorpoetsen. Op deze manier wordt fluor zo veel en zo lang mogelijk op alle tanden gesmeerd. Nadien mag het kind na poetsen. Na 9 jaar heeft het kind voldoende motoriek om zelf te poetsen.
 • Ook kinderen poetsen het best met een elektrische tandborstel. Wanneer de goede methode van elektrisch poetsen uitgelegd wordt, vinden veel kinderen dit zelfs gemakkelijker dan met een manuele tandenborstel. Veel kinderen vinden elektrisch poetsen stoer en leuk.
 • Het fluorgehalte in de tandpasta verschilt tussen kinder- en volwassentandpasta. Wanneer je de juiste tandpasta op de juiste leeftijd gebruikt, vormt het per ongeluk een keertje doorslikken van de tandpasta geen groot probleem.

Heeft duimzuigen / fopspeen een invloed op het gebit?

Om geen negatieve invloed over te houden aan duimzuigen of het langdurig gebruik van een fopspeen, raden wij aan de gewoonte te stoppen rond de leeftijd van 3 jaar.


Tandvullingen worden gebruikt om gecariëerde of afgebroken tanden te herstellen.

Als een gedeelte van uw tand verloren is gegaan of uw kies door tandbederf ( cariës) is beschadigd, dan kan de tandarts dit restaureren met een vulling. De vulling voorkomt verder verval en herstelt de functie. Er zijn verschillende vulmaterialen waarvan tegenwoordig de meest voorkomende een composiet of een vulling in perskeramiek dewelke cad cam ( computer-aided-design computer aided manufacturing) ontworpen wordt voor een perfecte pasvorm en meestal dadelijke plaatsing van de reconstructie. Deze laatste zijn duurder, maar sterker en gezonder. Beiden zijn tandkleurig.

Een kroon kan over de tand worden geplaatst wanneer een tand zodanig is aangetast dat een gewone vulling niet meer voldoet. Met een porseleinen kroon wordt de oorspronkelijke vorm en functie van een tand hersteld. Deze kroon wordt door ons cad cam ontworpen, gefreesd en geplaatst meestal dezelfde dag. Mogelijk moet de tand vooraf ontzenuwd en opgebouwd worden.

Tegenwoordig maken we ook meer en meer gebruik van partiële kronen, onlays genaamd.

Als er één of meerdere tanden ontbreken, kan een brug voor vervanging zorgen. De porseleinen brug zit vast op twee of meerdere pijlertanden of implantaten aan weerszijden van de open ruimte; deze tanden zullen de brug dragen.

Een kroon, facet of brug kan ook gemaakt worden om louter esthetische redenen wanneer men niet tevreden is over de kleur of de vorm van de tand.

De tandartsen van MCDB geven u graag uitgebreid advies m.b.t. de optimale keuze voor uw gebit.

Er zijn twee soorten gebitsprotheses, nl. de volledige gebitsprothese en de gedeeltelijke gebitsprothese.


Bij de gedeeltelijke gebitsprothese kan nog een onderscheid worden gemaakt tussen een prothese waarvan de basis uit kunsthars bestaat en een prothese waarvan de basis uit metaal bestaat. De gedeeltelijke gebitsprothese met een basis van kunsthars wordt een partiële prothese genoemd, de gedeeltelijke gebitsprothese met een basis van metaal een frameprothese of skeletprothese.

De volledige prothese kan ook vast geklikt worden op implantaten.

De tandartsen van MCDB geven u graag advies betreffende de geschikte oplossing voor uw gebit en zullen hierbij uiteraard rekening houden met uw wensen en budget.

Je kent de endodontische behandeling vast onder een andere naam; zenuwbehandeling of wortelkanaalbehandeling. Een zenuwbehandeling wordt meestal door de tandarts zelf gedaan maar voor meer gecompliceerde behandelingen kan een doorverwijzing naar een specialist noodzakelijk. Deze specialist doet de behandeling met vergroting en dit is vele malen preciezer zodat ook een grotere ontsteking kan genezen.

De tandartsen geven u graag het correcte advies met het oog op het behoud en gebruik van uw natuurlijk gebit.

Gezond tandvlees is de fundering van een gezond gebit. Is je tandvlees niet gezond, dan kan dat er uiteindelijk toe leiden dat je tanden los gaan staan en je ze verliest. Reden genoeg dus om ervoor te zorgen dat je tandvlees gezond blijft.

Wij noemen ontstoken tandvlees ‘gingivitis’. Dit merk je soms als je tandvlees gaat bloeden bij het poetsen of het gebruik van interdentaal borsteltjes.

Als door uitbereiding van deze tandvleesontsteking het kaakbot ook wordt aangetast spreken we van ‘parodontitis’. Hierdoor wordt de houvast van je tanden in je kaak dus steeds minder. Dit verval van het kaakbot verloopt dikwijls met weinig of geen klachten maar velen komen hier pas in een (te) laat stadium achter. Om die reden is het belangrijk een optimale mondhygiëne te hebben en op het geadviseerde interval van uw tandarts een afspraak te maken voor tandsteenreiniging en controle.

VOOR

NA

Als een tand verloren gaat, verliest je gebit deels zijn functie. Om die functie zo goed mogelijk te herstellen biedt een implantaat (kunstwortel) uitkomst. Deze dient als basis voor een nieuwe tand. Ook hier wordt cad cam( computer-aided-design computer-aided-manufacturing) gewerkt voor een optimale pasvorm van de nieuwe tand op de kunstwortel.

Er is heel veel mogelijk op het gebied van cosmetische tandheelkunde. En dat is super, want naast een sterk gebit willen we natuurlijk ook graag een gebit dat er goed uitziet! Een stralende lach!

 • Orthodontie is een specialisme in de tandheelkunde en houdt zich bezig met het optimaliseren van de stand van de kaak en tanden. Niet alleen kinderen zijn hier bij gebaat, maar steeds meer volwassenen ontdekken de voordelen van een gezond en regelmatig gebit. De orthodontist plakt op de tanden een metalen slotje (bracket). Rond de kiezen zit vaak een ringetje (band).Door de brackets en banden zit een draad die vastgezet is met behulp van kleine elastiekjes of stalen ligaturen. De draad die door de brackets loopt gaat ervoor zorgen dat je tanden langzaam gaan verschuiven. Daarvoor oefent deze draad krachten uit op je tanden en je kiezen, die vooral de eerste paar dagen wat gevoelig kunnen zijn. Op deze manier worden de tanden geleidelijk naar de juiste plaats verschoven.

Tarieven:

 • Kinderen t.e.m. 18 jaar zijn volledig terugbetaald.
 • Bij volwassenen is er een opleg, maar er wordt ook hier goed terugbetaald bij gewone verzorgingen.
 • Voor meer informatie;neem contact met uw mutualiteit en tandverzekering.
 • Voor grote speciale werken wordt een bestek gemaakt en dit steeds samen met een persoonlijke uitleg.

Contact Anisoara Zamfira